Burnos higiena kelionėse: ką turėti su savimi ir ką būtina žinoti?

Burnos higiena kelionėse: ką turėti su savimi ir ką būtina žinoti?

Kelionės – tai nuostabūs, praturtinantys potyriai, kupini nuotykių ir puikių emocijų, skanaus vietinio maisto ir gardžių gėrimų. Tačiau net ir keliaujant labai svarbu nepamiršti ir asmeninės higienos, o burnos – ypač! Tik tinkamai prižiūrėdami dantis kelionės metu galite išvengti nemalonių pojūčių, skausmo ir kitų burnos ir dantų problemų. Šiame straipsnyje apžvelgsime pagrindines dantų problemas, su kuriomis susiduriama keliaujant, pateiksime patarimus, kaip išlaikyti burnos higieną ir gaivų kvapą kelionėse ir rekomendacijas, ką būtina turėti su savimi keliaujant nors ir į pasaulio kraštą.

 

Kokios dantų problemos keliaujant kamuoja dažniausiai ir kodėl?

Atostogų režimas neretai susuka galvas ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Pakitęs režimas ir dienos ritmas kartais perauga į tinginystę, kai po ilgos, nuotykių ir įspūdžių kupinos dienos pamirštama arba užmiegama neatlikus tradicinės vakarinės dantų priežiūros rutinos. Tokie vienkartiniai atvejai nėra didelė bėda, tačiau tai neturėtų tapti įpročiu ar normalia praktika kelionių metu. Vis dėl to kartais net ir nepraleidžiant kasdieninės burnos rutinos dažnas keliautojas kelionės metu susiduria su nemaloniomis problemomis – dantų skausmu ir padidėjusiu dantų jautrumu. Kodėl taip nutinka?

Temperatūrų skirtumai. Kai lauke karšta, neretas skuba gaivintis ledais ar šaltais gėrimais. Tikriausiai visi vieningai pripažįstame, kad šaltas gėrimas karštą dieną puikiai atgaivina kūną ir sielą, tačiau dantims – tai šalčio šokas, kuris gali sukelti dantų emalio pažeidimus. Dantų emalio pažeidimai sukelia dantų ir dantenų jautrumą, skausmą ir gali apkartinti malonius kelionės prisiminimus.

Saldžios nuodėmės. Dažnas kelionių ir atostogų metu leidžia sau pasilepinti saldumynais dažniau nei įprasta – juk taip vilioja paragauti gardžių vietinių skanumynų, kurių namie nei su žiburiu nerasi. Saldumynuose esantis cukrus – didžiulis dantų priešas, o jei dar pridėsime nepakankamai kruopščiai, „atostogų režimu“ valomus dantis… Kariesas ir skausmas aplankys jūsų dantis greičiau, nei pats spėsite suvokti.

Gaivieji gėrimai. Dažniausiai itin gardūs, nes gausūs cukraus ar saldiklių, tačiau derinyje su burbuliukais ir vasarą taip mėgstamais atsigaivinimui ledukais – tai labai nedraugiškas pasirinkimas, siekiant išsaugoti sveikus, be karieso ir nepažeistu emaliu dantis. Alkoholis daro lygiai tokį patį poveikį kaip gaivieji gėrimai.

Vaisiai ir uogos. Niekas nedrįs užginčyti fakto, kad vaisiai ir uogos be galo reikalingi mūsų organizmui – juk tai natūrali, sveika ir labai skani vitaminų bomba. O ypač keliaujant kraštuose, kuriuose gausu gražių, skanių ir sultingų šviežių vaisių, jiems atsilaikyti ypatingai sunku. Tačiau rūgštys, esančios ypatingai citrusiniuose vaisiuose ir uogose, nėra itin draugiškos mūsų dantų emaliui – jos gali sukelti dantų eroziją. Dantų erozija – emalio nusidėvėjimas būtent dėl rūgščių poveikio, kuri sukelia itin stipriai pasireiškiantį dantų jautrumą ir skausmą. Vartokite vaisius ir uogas saikingai ir nepamirškite pasirūpinti burnos higiena.

 

Kaip išvengti dantų skausmo kelionių metu?

Kad nuostabių atostogų neapkartintų įkyrus ir nemalonus danties skausmas, turime keletą patarimų, ką galite padaryti, kad būtumėte užtikrinti, jog padarėte viską, kad išvengtumėte šios nemalonios problemos.

Prieš kelionę apsilankykite pas odontologą. Planinio vizito metu specialistas apžiūrės ir įvertins jūsų dantų būklę, atliks reikiamas procedūras. Tai gali padėti išvengti netikėtumų ir nemalonių potyrių kelionės metu.

Užtikrinkite tinkamą dantų higieną kelionės metu. Sąžiningai atlikite kasdieninius burnos higienos ritualus taip, kaip tai darote namuose. Nepamirškite dantų siūlo ir burnos skalavimo skysčio. Naudokite jums įprastas, dantų ir burnos būklei tinkamas priežiūros priemones.

Kontroliuokite rūgštingumą burnoje. Ribokite saldumynų ir vaisių, gazuotų, saldžių ir alkoholinių gėrimų vartojimą, o po pavartojimo praskalaukite burną skalavimo skysčiu ar bent jau vandeniu. Tarp valgymų naudokite pastiles ar kramtomąsias gumas su ksilitoliu – ksilitolis stabilizuoja burnos pH, apsaugo nuo apnašų kaupimosi ir mažina bakterijų burnoje kiekį.

Venkite per šaltų ar per karštų gėrimų ir maisto produktų. Staigūs temperatūros pokyčiai gali sudirginti dantis, sukelti dantų jautrumą ar skausmą. Taip pat venkite itin lipnių ir kietų produktų – vartojant tokius produktus padidinate dantų skilimo riziką.

Gerkite pakankamai vandens. Vanduo ne tik padės išlaikyti tinkamą organizmo funkciją, bet taip pat prisidės prie burnos ertmės sveikatos – drėgna burnos ertmė ir pakankamas seilėtekis padeda sumažinti bakterijų kaupimąsi.

Nepamirškite kelioninės vaistinėlės. Jei vis dėl to danties skausmo išvengti nepavyktų, būtinai turėkite su savimi vaistų nuo skausmo pirmajai pagalbai. Ibuprofenas ar paracetamolis gali padėti sumažinti skausmą.

Tik keli paprasti įpročiai kelionės metu – ir jūs ženkliai sumažinate dantų problemų riziką kelionės metu. Neleiskite dantų skausmui sugadinti jūsų kelionės įspūdžių!

 

Kokias burnos priežiūros priemones turėti keliaujant?

Dantų priežiūros rutina keliaujant neturėtų skirtis nuo įprastinės, kurią kasdien atliekate namuose. Taip pat ir dantų priežiūros priemonės – tad kraunantis lagaminus įsitikinkite, kad nepamiršote įsidėti visų jūsų naudojamų priemonių, nes, priklausomai nuo vietos, į kurią keliaujate, nebūtinai bus galimybė įsigyti reikalingas priemones. Taigi, kokios burnos priežiūros priemonės neturėtų būti pamirštos namuose, kol jūs keliaujate?

Kompaktiškas dantų šepetėlis. Tai puikus pasirinkimas kelionėms, nes jis užima mažai vietos ir yra lengvai transportuojamas. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad šepetėlis turėtų dangtelį, kuris apsaugo šerelius nuo nešvarumų ir pažeidimų.

Mažos talpos dantų pasta. Tai puikus sprendimas siekiant sutaupyti vietos kelioniniuose krepšiuose. Jei keliaujate lėktuvu tik su rankiniu bagažu, maža talpa taip pat svarbu dėl orlaiviuose taikomų skysčių vežimo apribojimų.

Dantų siūlas. Rekomenduojame rinktis mažas ar vienkartines pakuotes, kurios neužima daug vietos.

Kelioninė burnos skalavimo skysčio pakuotė. Kaip ir dantų pastos atveju, rinkitės mažą pakuotę, ypač jei skrendate lėktuvu arba vieta lagaminuose yra ribota.

Kramtoma guma/pastilės su ksilitoliu. Tai puikus ir sveikas būdas greitai atgaivinti burnos kvapą ir paskatinti seilių gamybą, kuri natūraliai valo dantis ir dantenas. Ksilitolis gumos ar pastilės pavidalu yra ypač naudingas po valgio ar kai nėra galimybės išsivalyti dantų.

Vienkartiniai dantų krapštukai arba tarpdančių šepetėliai. Rinkitės vienkartinius, individualiai supakuotus dantų krapštukus ar šepetėlius.

Papildomos jūsų naudojamos priemonės. Neįsivaizduojate burnos priežiūros rutinos be liežuvio gelio ir valiklio? O galbūt naudojate remineralizacinius gelius nakčiai? Miego metu dėvite kapas nuo bruksizmo? Tuomet visos šios priemonės taip pat turėtų atsidurti jūsų kelionių krepšyje.

 

Kelionėse svarbu ne tik mėgautis nuotykiais, bet ir nepamiršti pasirūpinti savo sveikata. Tinkamai atliekant burnos higienos ritualus, galėsite džiaugtis kelionėmis ir įspūdžiais be nemalonių netikėtumų. Svarbiausia, nepamirškite laikytis įprastos burnos priežiūros rutinos, naudojant tinkamas priemones, prižiūrėkite dantis tarp valgymų, gerkite pakankamai vandens ir saikingai bei atsargiai mėgaukitės labiausiai dantims kenkiančiais maisto produktais ir gėrimais. Visas dantų priežiūros priemones, skirtas tiek kelionėms, tiek ir kasdieniniam naudojimui namuose, galite rasti ir įsigyti Gaivus kvapas elektroninėje parduotuvėje. Pasirūpinkite savo burnos švara ir džiaukitės gaiviu burnos kvapu visos kelionės metu. Laimingos kelionės ir nuostabių įspūdžių!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

0
Jums trūksta 50,00  iki nemokamo pristatymo
Krepšelis dar tuščias!

Pridėkite produktus į krepšelį ir juos išvysite čia.

Grįžti į parduotuvę