Po estetinio plombavimo: ar prižiūrite savo šypseną teisingai?

Po estetinio plombavimo: ar prižiūrite savo šypseną teisingai?

Estetinis plombavimas – šiuo metu itin populiari rekonstrukcinė – estetinė odontologinė procedūra, kurios tikslas yra atkurti natūralią dantų išvaizdą ir funkcionalumą, naudojant modernias medžiagas ir technikas. Šios procedūros metu yra pilnai atkuriama anatominė dantų forma arba suteikiama nauja. Estetinis plombavimas – puikus sprendimas siekiant greitai ir efektyviai atkurti nusidėvėjusius, nutrupėjusius, nuskilusius, karieso ar traumų pažeistus, spalvą pakeitusius dantis. Tam, kad nuostabi, estetinio plombavimo dėka atkurta šypsena jus džiugintų ilgai, yra labai svarbu užtikrinti tinkamą priežiūrą – kasdieninė burnos higiena yra bene svarbiausias dalykas, siekiant turėti ne tik sveikus, bet ir gražius dantis.

Jei jau turite estetinio plombavimo pagalba atkurtą šypseną ar dar tik ruošiatės šiai procedūrai – įsitikinkite, kad jūsų kasdieninė burnos priežiūros rutina yra teisinga ir efektyvi, kad galėtumėte ilgai džiaugtis sveikais ir gražiais dantimis.

 

Reguliarus, kruopštus dantų valymas šepetėliu

Klasikinis, elektrinis, ultragarsinis – išsirinkite ir naudokite jums patogiausią dantų šepetėlį, tačiau atkreipkite dėmesį, kad estetines plombas rekomenduojama valyti šepetėliu minkštais šereliais. Kodėl?

Minkšti šereliai apsaugo plombas nuo pažeidimų. Kietesni dantų šepetėlio šereliai gali būti pagrindinė priežastis, kodėl plombos susibraižo, jose atsiranda mikroįtrūkimų ar kitų pažeidimų ir ilgainiui tai gali ne tik sugadinti estetinę plombų išvaizdą, bet ir tapti pagrindine apnašų kaupimosi priežastimi.

Minkšti šereliai yra draugiški jūsų dantenoms. Minkšti dantų šepetėlio šereliai švelniai išvalo dantenas, taip sumažindami dantenų sudirginimo ir sužalojimo riziką. Sveikos dantenos užtikrina ne tik bendrą burnos sveikatą, bet ir dantų bei plombų ilgaamžiškumą.

Minkšti šereliai išvalo apnašas efektyviau. Geriau prisitaikydamas prie dantų kontūrų ir formų, dantų šepetėlis minkštas šereliais pašalina apnašas kur kas švelniau ir efektyviau, nei šepetėlis kietesniais šereliais.

Minkšti šereliai sumažina spalvinių pakitimų riziką. Dantų šepetėlis minkštais šereliais nebraižo plombų paviršiaus ir nesukelia jose mikroįtrūkimų, kuriuose galėtų kauptis dažančios medžiagos iš maisto produktų ar gėrimų.

Taip pat nemažiau svarbu reguliariai valyti dantis ryte ir vakare naudojant taisyklingą dantų valymo techniką bei nepamiršti reguliaraus dantų šepetėlio (ar jo galvutės) keitimo.

 

Tinkama dantų pasta

Atlikus estetinio plombavimo procedūrą, itin svarbu pasirinkti tinkamą dantų pastą kasdieninei burnos priežiūrai – tokią, kuri ne tik išvalys ir apsaugos natūralius dantų audinius, bet ir nedarys žalos estetinėms plomboms. Į ką atkreipti dėmesį renkantis?

Mažo arba vidutinio abrazyvumo. Turint estetinių plombų, rekomenduojama naudoti ne daugiau nei 70 RDA turinčias dantų pastas. Didesnio nei 70 RDA abrazyvumo dantų pastos yra šiurkščios, gali subraižyti plombuotų dantų paviršių, o subraižymai bei mikroįtrūkimai skatina didesnį apnašų kaupimąsi, dantų jautrumą, spalvos pokyčius, plombos gali tapti matinėmis, gali prireikti dažnesnio poliravimo bei profesionalios burnos higienos.

Be balinančių medžiagų. Balinančios dantų pastos dažniausiai turi didelį abrazyvumo lygį, taip pat kai kurios balinančios pastos turi stiprių cheminių medžiagų, kurios gali paveikti plombų struktūrą, sumažinti jų ilgaamžiškumą ir estetinę išvaizdą. Taip pat balinančių pastų nerekomenduojama naudoti siekiant išvengti dantų spalvos neatitikimo – šios pastos veikia natūralius dantų audinius, tačiau jos nebalina plombų.

Su fluoru sudėtyje. Fluoras atlieka remineralizacinę, emalį stiprinančią funkciją, apsaugo nuo ėduonies, didina emalio atsparumą rūgštims, stabdo karieso vystymąsi. Dantų pastos su fluoru naudojimas kasdieninės burnos higienos rutinoje gali žymiai sumažinti ėduonies ir kitų dantų problemų riziką, stiprinant dantų emalį ir gerinant bendrą burnos sveikatą.

Su hidroksiapatitu sudėtyje. Hidroksiapatitas mažina dantų ir dantenų jautrumą, užpildydamas mikroįtrūkimus išlygina dantų paviršių bei apsaugo nuo dėmių ir spalvos pokyčių. Taip pat atlieka remineralizacinę – emalį atkuriančią ir stiprinančią – funkciją, apsaugo nuo karieso ir bakterijų dauginimosi, stiprina emalio atsparumą.

Svarbu nepamiršti, kad esminį dantų pastos pasirinkimą turėtų nulemti bendra burnos bei dantų būklė, tad rinktis dantų pastą reikėtų atsižvelgiant į kitas turimas problemas (pavyzdžiui, dantų ir dantenų jautrumas, ligos, tokios kaip gingivitas ar periodontitas, karieso problemos, dantų erozija, spalvos pokyčiai ir pan.) Prieš pradedant naudoti naują dantų pastą rekomenduojama pasikonsultuoti su jūsų dantis prižiūrinčiu sveikatos specialistu, kuris įvertintų pastos tinkamumą naudoti konkrečioje jūsų situacijoje.

 

Kruopšti tarpdančių ir bendra burnos priežiūra

Estetiškai plombuotiems dantims, kaip ir natūraliems, reikalinga kruopšti, pilnavertiška priežiūra kasdien. Be reguliaraus dantų valymo šepetėliu ir pasta, tinkama tarpdančių ir bendra burnos priežiūra yra būtina, siekiant užtikrinti sveiką šypseną, išvengti daugybės dantų ir dantenų problemų bei užtikrinti estetinių plombų estetiką bei ilgaamžiškumą. Kaip tai padaryti?

Tarpdančių valymas. Tarpdančiuose kaupiasi maisto likučiai, apnašos, dauginasi bakterijos, tad siekiant išlaikyti sveikus ir gražius dantis, tarpdančių valymas turi tapti privaloma kasdienine dantų priežiūros rutinos dalimi. Turint estetinių plombų, rekomenduojama tarpdančius valyti vaškuotu dantų siūlu arba naudoti tarpdančių šepetėlius. Taip pat skatiname išbandyti irigatorių – nuostabus prietaisas, kuris vandens srovės pagalba greitai ir efektyviai pašalina maisto likučius, apnašas ir bakterijas iš tarpdančių bei kitų sunkiai pasiekiamų burnos vietų. Derinant kasdieninio dantų valymo, dantų siūlo ar tarpdančių šepetėlių ir irigatoriaus naudojimą užtikrinsite dar geresnę burnos bei estetinių plombų priežiūrą ir sumažinsite dantų bei dantenų problemų riziką.

Liežuvio valymas. Liežuvio paviršiaus valymas turėtų būti būtina kasdienės burnos higienos dalis nepriklausomai nuo to, ar turite estetiškai plombuotų dantų, nes ant liežuvio kaupiasi daugybė bakterijų, kurios nepašalintos gali pasklisti po burnos ertmę ir sukelti ėduonį, dantenų uždegimą bei kitas ligas. Liežuvį galima valyti naudojant specialų liežuvio valiklį, o norint užtikrinti maksimalią burnos gaivą ir švarą, rekomenduojama naudoti specialų liežuvio valymo šepetėlį ir gelį.

Burnos skalavimas skysčiu. Burnos skalavimo skysčiai veikia kaip papildoma priemonė šalia dantų valymo šepetėliu ir tarpdančių valymo, padedanti išlaikyti sveikas dantenas ir gaivų burnos kvapą. Jie padeda sumažinti bakterijų kiekį burnoje, mažina dantenų uždegimo, ėduonies ir kitų burnos ligų riziką. Renkantis burnos skalavimo skystį po estetinio dantų plombavimo svarbu atkreipti dėmesį, kad sudėtyje nebūtų alkoholio ir kitų agresyvių medžiagų, kurios gali paveikti plombų ilgaamžiškumą.

Burnos ir dantų priežiūra tarp valgymų. Ar girdėjote apie becukres kramtomąsias gumas ir pastiles su ksilitoliu, naudojamas po kiekvieno valgio dienos metu? Šias priemones rekomenduojama vartoti netgi ir nepriklausomai nuo to, ar turite estetinių plombų! Tokios pastilės ar gumos kramtymas po valgio padeda pašalinti užsilikusius maisto likučius burnoje, o sudėtyje esantis ksilitolis neutralizuoja rūgštis, susidariusias po valgio, taip apsaugodamas dantis nuo ėduonies bei bakterijų dauginimosi burnos ertmėje.

Norint išlaikyti sveiką burnos ertmę ir užtikrinti estetinio plombavimo ilgaamžiškumą, svarbu užtikrinti tinkamą burnos higieną kasdien – reguliariai valyti dantis ir tarpdančius su specialiai tam pritaikytomis priemonėmis. Nemažiau svarbu periodiškai atlikti profesionalią burnos higienos procedūrą bei estetinių plombų poliravimą. Taip pat būtina reguliariai lankytis pas odontologą profilaktinei apžiūrai, kad būtų galima anksti nustatyti ir spręsti bet kokias atsiradusias dantų ir dantenų problemas.

Svarbu nepamiršti, kad straipsnyje pateikiama informacija yra rekomendacinio pobūdžio – tikslius, konkrečiai Jūsų situacijai tinkamus dantų priežiūros nurodymus ir rekomendacijas dantų priežiūros priemonėms jums suteiks gydantis gydytojas-odontologas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

0
Jums trūksta 50,00  iki nemokamo pristatymo
Krepšelis dar tuščias!

Pridėkite produktus į krepšelį ir juos išvysite čia.

Grįžti į parduotuvę